Sunt sigure casele pe structura din lemn?
5/5 - (8 votes)

Structura din lemn. Casele din lemn și casele pe structură din lemn sunt sigure și durabile – acest lucru are un efect pozitiv asupra locatarilor și a mediului înconjurător. De fapt, lemnul este singurul material de construcție care este și sustenabil, și regenerabil. Iar dacă adaugi și faptul că este rezistent la foc, cutremur, intemperii și dăunători (dacă este prelucrat și tratat corespunzător), atunci îți vei da seama că lemnul chiar este un material de construcție de nădejde.

Sunt sigure casele pe structură din lemn? Da, sigur că sunt! La fel ca toate celelalte structuri, și construcțiile din lemn trebuie să satisfacă anumite cerințe fundamentale prezentate în Legea 10/1995. Pe scurt, aceasta prevede că pentru obţinerea unor construcţii de calitate, sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile:
  1. rezistenţă mecanică şi stabilitate;
  2. securitate la incendiu;
  3. igienă, sănătate şi mediu înconjurător;
  4. siguranţă şi accesibilitate în exploatare;
  5. protecţie împotriva zgomotului;
  6. economie de energie şi izolare termică;
  7. utilizare sustenabilă a resurselor naturale.

Actul normativ mai cuprinde aspecte obligatorii legate de calitatea construcțiilor și instalațiilor, regulamente şi reglementări tehnice în construcţii, obligațiile fiecărui actor implicat în fiecare etapă a realizării construcției, amenzile aferente încălcării acestora etc.

Dar Biblia tuturor celor care fac case pe structură din lemn este standardul EN 1995 sau Eurocode 5: Design of timber structures – pe scurt, E5. El stabilește ce proprietăți trebuie să aibă lemnul și materialele derivate folosite în construcții, durabilitatea lor, comportamentul în situații extreme, îmbinările cu metalele și alte astfel de informații.

Este un document valabil la nivelul întregii Comunități Europene care este dublat, la nivelul fiecărei țări, de norme interne care primează în cazul în care sunt mai restrictive. Rezultă că întotdeauna se alege reglementarea mai drastică, cea care este în folosul beneficiarului.

Printre cele mai importante normative pe care le folosim pentru proiectarea caselor noastre din lemn pe structură de tip timberframe se numără NP 005-2003, normativul pentru proiectarea construcţiilor din lemn, respectiv codul de proiectare seismică (P100/2013).

Realizarea construcțiilor din lemn se poate face doar după o proiectare higrotermică și structurală. Flexibilitatea și maleabilitatea acestui material lasă loc unui număr nesfârșit de inovații și soluții tehnice creative pentru probleme unde betonul cere deschideri mici și grinzi sau coloane inestetice.
Casele pe structură din lemn sunt locuințe permanente, nu se dau jos și nu se strică după o vară

În ciuda credinței populare, mentenanța caselor noastre din lemn NU presupune demontarea, retratarea lemnului și montarea la loc a componentelor. În plus, sunt proiectate în așa fel încât să reziste până la 100 de ani, dacă sunt întreținute cum trebuie.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Vrei o oferta?